Slakken. Ze zijn de plaag van het jaar voor vele (moes)tuinliefhebbers. Ik heb eerder al eens geschreven over slakken en welke tips ik heb om om te gaan met de slakken. De grootste tip is het creëren van een grote mate van biodiversiteit in jouw tuin. Zodat slakken ook natuurlijke vijanden hebben. Maar er zijn natuurlijk ook planten die veel beter tegen slakken kunnen dan andere planten. In deze blog neem ik jullie even mee in hoe je de balans verbetert en welke planten slakken niet zo van houden.
Verstoorde natuur
Slakken zijn de opruimers van jouw tuin. Fantastisch natuurlijk hoe ze het blad in de winter en het voorjaar soldaat maken. Niet zo fantastisch hoe ze in het voorjaar de net boven komende vaste planten opeten. Dat hoort niet. De natuur is dit jaar in dat opzicht verstoord. Er zijn teveel slakken. Hoe vaak ik wel niet gehoord heb dat mensen iedere avond slakken gaan rapen en er dan minimaal 50 rapen… Dat is niet leuk.
Balans herstellen
Je kunt zelf van alles doen om de balans in jouw tuin weer te herstellen. En daarmee natuurlijke vijanden van de slak naar jouw tuin halen. Natuurlijke vijanden zijn bijvoorbeeld vogels zoals merels, spreeuwen en eksters. Ook loopeenden en kippen zijn goede vijanden. Maar niet iedereen heeft daar plek voor de tuin.
Egels, muizen, kikkers, padden en een aantal soorten reptielen zijn ook natuurlijke vijanden. Om al deze dieren aan te trekken kun je zelf heel veel doen. Zo verbeter je de balans in jouw tuin. Dat doe je bijvoorbeeld door het creëren van schuilgelegenheid, rommelhoekjes, een schutting of haag waar egels onderdoor kunnen. Maar ook het plaatsen van heel veel verschillende planten zodat je diverse insecten aantrekt waar dan ook weer diverse andere dieren op af komen. Die ook wel van een lekker slakje houden. Of het geven van vogelvoer in de koude periode zodat je vogels aantrekt. Zo kun je zelf echt heel veel doen om de plaag te verbeteren. En daarmee de natuur een handje helpen.
Planten waar slakken niet zo fan van zijn
Slakken smullen van verse jonge blaadjes en sappig blad. Ze hebben een hekel aan dik blad, aan sterk geurende planten en bitter smakende bladeren. Planten die voor ons giftig zijn, daar blijven ze vaak ook vanaf. Er zijn dus ook planten waar slakken niet zo van houden. Dat is geen garantie, maar zeker een verhoogde kans dat deze planten wel blijven leven.
Voorbeelden van deze planten zijn:
- Heksenmelk
- Beemdooievaarsbek
- Wild kattenkruid
- Kleine pimpernel & Grote pimpernel
- Bergbonenkruid
- Vetkruid (vanaf september 2024 weer in het assortiment)
- Kleine maagdenpalm
- Dropplant (Dropplant Alba en de gewone Dropplant)
- Duizendblad
- Bieslook (Fijne bieslook en Knoflookbieslook)
- Bevertjes
- Munt (Hertsmunt, Witte munt en Groene munt)
- Salie (Veldsalie en Kleinbloemige salie)
- Hyssop
- Wilde akelei
- Kruipend zenegroen
- Vingerhoedskruid (vanaf voorjaar 2025 weer in het assortiment)
- Ongevlekt longkruid
- Knoopkruid
- Lange ereprijs
- Mannetjesereprijs
Laatst tip
Ga je nieuwe planten in jouw tuin aanplanten? Maak dan niet een mooi kaal stuk grond. Als de grond 100% kaal is en je plaatst er dan mooie nieuwe planten, dan is de kans heel groot dat ze die planten gaan eten. Want er is niets anders voor ze. Leg er bijvoorbeeld wat bladafval tussen.
Meer tips
Eerder schreef ik al deze blog met filmpje. Lees die gerust ook even door.