Simpele, leuke & lekkere recepten met eetbare bloemen

Eetbare planten

Algemene tips

Knip de bloemen van de plant en schut ze uit. Was de bloemen niet voordat je ze gebruikt. Knip vooral niet alle bloemen van een plant af, maar gespreid. Zo kunnen de insecten en jij beide genieten van de heerlijke bloemen. Heeft de bloem een echt hartje, dan zijn vaak alleen de bloemblaadjes lekker. Denk maar aan een madeliefje met het gele hartje. Dat is erg bitter, de bloemblaadjes zijn veel lekkerder.

Bloemen ijsblokjes

Pluk diverse verschillende kleuren eetbare bloemen uit je eigen tuin. Stop de bloemen voorzichtig in een ijsblokjesvorm. Water erover, de vriezer in en een paar uur later heb je prachtige ijsblokjes! Giet het water er heel voorzichtig in, bijvoorbeeld met een maatbeker.

Bloemenboter

Breng de roomboter op kamertemperatuur, verwijder de blaadjes van de bloemen en meng alle ingrediënten goed door elkaar. Doe de boter in een potje en leg er nog enkele mooie bloemen bovenop. Zo kan je de boter direct serveren.

  • Handje eetbare bloemen, liefste ook eetbare bloemen van kruiden zoals bieslook etc.
  • 125 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • Snufje zeezout
  • Citroensap naar smaak
Foto: Bokkies Groenvoer

Wilde kruidenboter met bloemen

Bereiding hetzelfde als de bloemenboter.

  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 1 handje look zonder look, daslook of 2 teentjes knoflook
  • 1 handje diverse gekleurde bloemen, felgekleurde bloemen zijn het mooiste
  • 1 snufje zeezout
  • Verse bieslook
  • Verse peterselie
  • Klein beetje peper

En smullen maar! Op een lekker toastje of brood.

Bloemige salade

Eigenlijk zijn de mooie bloemen heerlijk op iedere salade die je maakt. Het vrolijkt echt je salade helemaal op!

Hier een recept voor tomatensalade, voor 2 personen

Pluk diverse mooie eetbare bloemen uit je eigen tuin. Leuk als de bloemen allerlei kleuren hebben.

  • 100 gram rucola of andere lekkere sla
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 4 tomaten
  • 4 radijsjes
  • Peper en zout naar smaak toevoegen

Bloemenpesto

Deze lekkere pesto is op te fleuren met alle eetbare bloemen die je in de tuin hebt staan.

Doe alles bij elkaar in de blender of in een kom en voeg beetje bij beetje de olijfolie en de kaas toe. De pesto mag niet te droog zijn, je kunt er altijd wat meer olie bij doen. Proef af en toe en voeg nog wat meer rucola of kaas toe.

De pesto is, als deze goed onder de olie staat, best wel even te bewaren in de koelkast. In ieder geval een week. Maar het is veel te lekker om lang te bewaren, gewoon lekker snoepen!

  • Grote hand rucola of, als je durft te experimenteren, een grote hand zevenblad (kan ook met basilicum)
  • 1 teen knoflook (gehakt)
  • Snufje peper en zout
  • 100 gram parmezaanse kaas (proef altijd even tussendoor of het genoeg is of dat er nog iets meer bij moet)
  • 50 gram pijnboompitten
  • Olijfolie
  • Handje eetbare bloemen
Foto: Bokkies groenvoer

Kijk ook voor leuke inspiratie op de Instagram van Bokkies Groenvoer. Ilona geeft heel veel tips.