Waardplanten zijn planten waar wilde bijen en vlinders hun voedsel halen, hun eitjes op leggen en soms in overnachten. Veel insecten hebben maar een plant waar ze hun eitjes op leggen of waar rupsen van eten. Deze plantsoorten zijn dus heel belangrijk voor het voortbestaan van deze soorten. Bij Kwekerieje vind je heel veel waardplanten. Veel inheemse soorten zijn waardplanten voor onze vlinders en andere insecten.

Als de rups de planten opeet, hou je dan nog wel een plant over?
Of kan de plant het wel aan? En hoeveel van deze waardplanten moet je dan bij elkaar hebben staan zodat de vlinder of andere insect er daadwerkelijk de eitjes op legt? Dat zijn best lastige vragen. Het is namelijk niet zo dat je 100% kans hebt dat die specifieke soort naar jouw tuin komt om zijn eitjes af te zetten. Des te vaker de soort voorkomt, des te vaker het ook in jouw tuin kan gebeuren. Denk maar aan een Koninginnepage, die zijn haar eitjes af op onder andere Wilde peen. Maar de Koninginnepage zie je niet zo vaak. De kans dat jouw Wilde peen planten worden opgegeten door de rups van een Koninginnepage is dan ook niet zo heel groot.
Het is wel zo dat als je een grote groep van een bepaalde plantsoort hebt staan in jouw tuin of in jouw straat of buurt, de kans groter wordt dat de rups (of andere insecten) zich ergens in gaat nestelen. En het jaar erop weer een beetje meer.

Hou je nog wel een plant over als je de rupsen hun gang laat gaan?
Dat ligt een beetje aan de plant. Om bij het voorbeeld van Wilde peen te blijven, dan worden wel echt alle blaadjes opgegeten en volgens mij (pin me er niet op vast) ook de bloemknoppen. Dan hou je dus geen plant meer over. Als je er een aantal bij elkaar zet, is de overlevingskans veel groter.
Wat er vaak gebeurt is dat de rups wel een aantal blaadjes opeet, maar (bijna) nooit alles. Vooral als je veel planten bij elkaar hebt staan. En zijn het goede sterke volwassen planten? Dan kan de plant echt wel wat aan.
Een beetje voor jou en een beetje voor mij
Tja, ik zeg ook altijd maar ‘een beetje voor jou en een beetje voor mij’. Dat betekent dat je misschien ook af en toe een plantje kwijt raakt maar dat is dan wel voor een goed doel, namelijk de biodiversiteit te versterken!
