Vroeger zag je de inheemse Pinksterbloem overal in de weilanden, steeds minder kom je ze tegen. Deze mooie lichtroze bloem bloeit vanaf april tot en met juni, dus ook tijdens Pinksteren. De plant groeit als een soort bladrozet waar in het voorjaar lichtroze bloemen uit komen. In het wild kom je ze vooral tegen in vochtige hooilanden of dichtbij een sloot. De Pinksterbloem is goed winterhard tot -30 graden en wordt ongeveer 15 tot 40 cm hoog. In jouw tuin staat deze plant graag dichtbij water of op wat vochtigere plekken in jouw border. Ook in pot gaat het prima, als je de grond wat vochtiger houdt dan regulier. Zet Pinksterbloem vooral op een zonnige of halfschaduw plek. Vlinders en bijen vliegen graag op de Pinksterbloem. De plant is vooral mooi met een aantal bij elkaar.
Eetbaar
Zowel de bloemen, de bloemknoppen, de jonge blaadjes als de zaden kan je rauw of gestoofd eten. De smaak is lekker pittig zoals mosterd of radijs. Te vergelijken met bijvoorbeeld Tuinkers. Van de (onrijpe) zaden kun je ook mosterd of piccalilly maken.
Leuk weetje
Pinksterbloem stond vroeger voor de nieuwe ontluikende liefde, de vruchtbaarheid en de hoop op goede oogsten.
Uiteraard gifvrij en zonder bestrijdingsmiddelen gekweekt! Zodat jij en de insecten er direct van kunnen genieten.