Mijn verhaal

Als klein meisje wilde ik al buiten wonen. Geboren en getogen in Haarlem speelde ik eigenlijk altijd buiten. Wilde bloemen plukken voor in de vaas, mijn moeder was er maar wat blij mee. Wat ik toen niet besefte is dat ik in een prachtige omgeving opgroeide. Waar ik naar mijn oma toe ging op de boerderij, waar het een gezoem van jewelste was. Mijn oma, haar tijd ver vooruit, wist precies wat ze moest doen om met de natuur mee te bewegen. Hoe de natuur haar kon helpen met het telen van groentes bijvoorbeeld. Die liefde heeft ze me onbewust meegegeven.

Gezoem

Dat gezoem om je heen op een mooie zomerdag, ik kan er echt van genieten. Vroeg in het voorjaar als de eerste bollen boven komen en de eerste vaste planten bloeien. Het momenten dat ik de eerste vlinder spot. Een machtig moment waar ik oprecht van geniet.

Biodiversiteit

Steeds meer ben ik me gaan beseffen dat de biodiversiteit in ons eigen land en in mijn eigen omgeving wel wat hulp kan gebruiken. Ook het besef dat het niet alleen goed moet zijn voor de biodiversiteit, je moet zelf kunnen genieten van de eigen tuin of balkon. Dat tuinieren niet moeilijk hoeft te zijn als je de juiste planten in je tuin of balkon hebt staan. En dat het heel leuk is om uit je eigen tuin te eten. Dat kan via een moestuin, maar juist ook met vaste planten. Die staan er jaren achter elkaar. Hoe mooi is het om je salade op te leuken met prachtige bloemen en blaadjes uit je eigen tuin of balkon? De smaaksensatie in je mond is fantastisch!

Waar ligt mijn hart

Langzaamaan ben ik me steeds meer gaan verdiepen in de vaste planten teelt. Er bestaan zoveel prachtige planten! Mijn hart ligt bij twee soorten planten:

  • Inheemse bloeiende vaste planten, planten die van oorsprong in Nederland voorkomen en waar je de vlinders, hommels, bijen en andere insecten echt een handje mee helpt.
  • Eetbare vaste planten, die prachtig bloeien maar juist ook lekker zijn in een salade, ijsblokje of andere culinaire recepten

Mijn keuze voor deze 2 is vanuit mijn persoonlijke drijfveer. Veel mensen weten niet dat inheemse planten ook een mooie bloeiende oase in je tuin zijn. Maar ook welke vaste planten allemaal eetbaar zijn. Als ze tenminste zonder bestrijdingsmiddelen, met het biologische gedachtengoed gekweekt zijn.

Tuinieren veel werk? Zeker niet!

Wat daar nog bij komt is dat ik besef dat een tuin of balkon veel werk kan zijn. Een tuin veel werk? Dat hoeft zeker niet zo te zijn! Je hoeft alleen maar de juiste planten uit te kiezen. Vaste planten zijn minder werk dan het onkruid tussen de tegels vandaan halen. Daar wil ik graag bij helpen!

Trots

De laatste jaren heb ik veel uitgeprobeerd, met mensen gesproken, een cursus Vaste plantenteelt bij LTO gevolgd en veel gelezen en bekeken. Alles om me nog meer te verdiepen in de vaste plantenteelt. Met Kwekerieje heb ik de stap genomen om ook echt mijn eigen vaste planten kwekerij te starten. En daar ben ik trots op!

Ook aangestoken?

Ik hoop dat ik jou kan ondersteunen in de keuze voor sterke, bloeiende vaste inheemse en/of eetbare planten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *