Venkel is een heerlijk ruikende plant die prachtig in jouw tuin staat. De bloemschermen kun je goed als plukbloemen gebruiken en ruiken ook nog eens lekker. Venkel kun je met heel veel planten mengen in jouw border. De bloemen van deze tweejarige tot overblijvende vaste plant is groengeel, de plant bloeit van juli tot en met september. De uitgebloeide schermen staan nog heel lang heel mooi. Venkel blijft enkele jaren in jouw tuin, na enkele jaren sterft de plant af. Omdat Venkel veel zaden aanmaakt zaait hij zichzelf rustig uit als je de uitgebloeide zaden in de winter laat staan.
Venkel kan wel tot 2 meter hoog worden en kan goed tegen de kou, tot wel -20 graden. Venkel houdt wel van een zonnige plek in jouw tuin en een beetje vochtige grond. Al gaat droge grond ook prima.
Eetbaar
Je kunt de hele plant eten. De plant ruikt heerlijk naar anijs en laat je een beetje denken aan muntdrop. De bloemen kun je als eetbare decoratie gebruiken, de bloemknoppen als specerij gebruiken. De scheuten kun je gebruiken als zoet en kruidig extraatje in jouw salade, soepen of stoofschotel. Je kunt de wortel ook eten, totdat de plant bloemen krijgt. De wortel gebruik je als specerij of in een theemengsel en kun je heel goed drogen. Het zaad, waarschijnlijk het meest bekende eetbare deel van de plant, kun je als specerij gebruiken in allerlei warme gerechten. Je kunt het zaad goed tot poeder vermalen en dan weer gebruiken in de keuken, bijvoorbeeld bij visgerechten.
Uiteraard gifvrij en zonder bestrijdingsmiddelen gekweekt! Zodat jij en de insecten er direct van kunnen genieten.